Dzień dobry Kochani!
Święta Wielkanocne tuż tuż więc przygotowania pewnie pełną parą!
Mamy nadzieję ze pomagacie swoim rodzicom w przedświątecznych przygotowaniach! 🙂
W przerwie przygotowań wykonajcie kilka zadań przygotowanych na dzisiaj
1. Na wielkanocnym stole” – zabawa dydaktyczna
Jakie potrawy mogą znaleźć się na wielkanocnym stole?
- Co może się znaleźć poza jedzeniem na wielkanocnym stole?
- (bukszpan, bazie, pisanki, dekoracyjne zajączki, baranek)
Obejrzyj karty obrazkowe przedstawiające różne potrawy wielkanocne i podpisy do nich. Wysłuchaj zagadek i znajdź zdjęcia przedstawiającego rozwiązanie i dobranie podpisu do zdjęcia.
Mięsny lub warzywny.
Przeważnie brązowy,
Na Wielkanocnym stole
do jedzenia gotowy. (pasztet)
Wielkanocna zupa,
w niej kiełbaska pływa.
Jest tam też jajeczko,
żółte jak słoneczko. (żurek)
Podłużna, jaśniutka,
smaczna i pachnąca.
Lecz nie dla bobasa,
ta biała (kiełbasa).
Wyrośnięta pani,
lukrem jest polana.
Na świątecznym stole
pyszni się od rana. (baba wielkanocna)
Kura je zniosła, mama przyniosła,
ugotowała i dzieciom dała. (jajka)
Upiecze go mama dla synka,
upiecze go mama dla córek,
na Wielkanocnym stole
musi być pyszny (mazurek)
2. „Nakrywamy do stołu” – zabawa dydaktyczna
Już po jutrze usiądziecie do wielkanocnego śniadanka, dlatego już dzisiaj poćwiczcie nakrywanie do stołu.
Pomoże Wam w tym instrukcja :
Przypomnijcie sobie, która to prawa, a która lewa rączka. Zapytajcie rodziców jeśli nie wiecie 🙂
Odpowiedz na pytania używając zwrotów: po prawej stronie, po lewej stronie, obok, pomiędzy, nad.
Gdzie leży widelec, po której stronie?
Gdzie leży nóż, gdzie łyżka?
Gdzie leży telarz?
Po której stronie widelca znajduje się serwetka?
Gdzie ustawiona jest szklanka?
3. „Pasta jajeczna” – zabawa kulinarna
Jaki produkt spożywczy najbardziej kojarzy im się ze Świętami Wielkanocnymi?
Wielkanoc nie może się odbyć bez jajek, dlatego dzisiaj wykonamy pastę jajeczną.
Poproście rodziców o pomoc 🙂
Składniki
- jajko
- łyżeczka majonezu najlepiej własnej roboty lub jogurtu naturalnego
- natka pietruszki lub szczypiorek
Niezbędne przybory kuchenne
- miseczka
- widelec
Jak zrobić pastę z jajek
Natkę lub szczypiorek bardzo drobno posiekaj. Jajko ugotuj na twardo. Wystudzone jako obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez i natkę lub szczypiorek, dokładnie wymieszaj.
Najsmaczniejsza jest pasta jajeczna ze szczypiorkiem.
Posmarują chlebek pastą!
Smacznego!
Na koniec zaśpiewaj piosenkę, której nauczyliśmy się w tym tygodniu 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=SE8-tteo9wg
Zdrowych radosnych Świąt Wielkanocnych dla wszystkich Biedroneczek i Motylków!!!